Natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde is een holistische geneeswijze. Dit houdt in dat er bij de behandeling rekening gehouden wordt met de gehele mens en de samenhang tussen lichaam en geest en de mens in zijn omgeving. Binnen de natuurgeneeskunde wordt er van uit gegaan dat de mens een zelf genezend vermogen heeft.

Een bepaald gezondheidsprobleem kan een uiting zijn van ander probleem. Een klacht kan een uiting zijn van íets emotioneel gezien niet kunnen verteren, maar kan ook het gevolg zijn van bepaalde medicatie die gebruikt wordt.

Binnen de natuurgeneeskunde wordt op een natuurlijke manier bijgedragen aan het weer gezond worden. De zelfverantwoordelijkheid van de ‘patiënt’ is hierbij belangrijk. U hoeft geen wonderpil te verwachten, we geen samen kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat u zich weer beter voelt. 

Voeding speelt een belangrijke rol,  "uw voeding is uw medicijn", volgens Hypocrates, daarom besteeden we ook aandacht aan uw voeding.

Onze leefstijl en voeding is echter enorm veranderd. Stress door drukte, straling, milieu en (verkeerde) voeding en minder bewegen leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Voedingsmiddelen die vroeger niet voorkwamen zijn

  • Geraffineerde suiker, zoetigheden als koek, snoep, ijs en frisdranken
  • Zuivelproducten
  • Granen
  • Planten van de nachtschadefamilie, zoals tomaat, paprika, aardappel en aubergine
  • Peulvruchten: bonen, kikkererwten, soja, pinda, alfalfa
  • Kunstmatige toevoegingen: zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur en smaakstoffen.

Eet gevarieerd, wat inhoudt niet binnen 3 dagen hetzelfde voedingsmiddel weer eten. Hiermee geeft u uw immuunsysteem de kans de voeding te verwerken en beperkt u de kans op een allergische reactie. Maar ook als u gezond eet krijgt u vaak te weinig voedinsstoffen weer, daarom kijk ik ook naar de tekorten en geef ik advies over voedingssuplementen.

 

Aromatherapie

Iedereen heeft wel een herinneringen aan bepaalde geuren. Geuren kunnen herinneringen oproepen. Je bent zo weer terug in je kindertijd als je het parfum van je oma ruikt of de geur van je ouderlijke huis. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens.

Welke emotie roept een geur bij je op? Word je er blij van of verdrietig, vind je het lekker of juist vies, geeft het je een veilig gevoel, doet het je denken aan een herinnering van vroeger of juist aan nu? Nodigt het je uit om erop uit te gaan of juist meer rust in jezelf te zoeken? Ons geurgeheugen is erg sterk en is langer dan ons visuele geheugen!

Bij aromatherapie worden essentiële oliën gebruikt. Dit zijn oliën uit de plant, deze bevatten geur. In de Middeleeuwen werd ontdekt dat je deze oliën uit de plant kan krijgen door middel van waterdampdestillatie. Op deze manier behoudt de essentiële olie de levenskracht, de goede eigenschappen van de plant. De kwaliteit van de olie is belangrijk. Vanwege de bewerkelijkheid is het een kostbaar procedé, mensen hebben geprobeerd de essentiële oliën na te maken. Dit kan niet, je krijgt dan misschien wel de geur, maar niet de kracht en positieve eigenschappen van de plant.

Er zijn heel veel verschillende soorten essentiële oliën, allemaal met een verschillende werking. De ene olie werkt ontspannend, de andere zorgt ervoor dat je alerter wordt of tot actie overgaat. Je hebt oliën die je vrolijker maken, die bijdragen aan je bewustzijn, die zuiveren. Je hebt oliën met een schimmelwerende werking, je hebt antibacteriële oliën, oliën tegen parasieten. Je hebt oliën die bepaalde orgaansystemen versterken. Kortom essentiële oliën kennen een breed werkingsgebied!

Wanneer?

  • Bij ADHD, onrust
  • Bij slaapproblemen
  • Als je je niet kunt concentreren
  • Bij pijnlijke spieren, reuma, jicht
  • Bij depressie of je somber voelen
  • Bij verkoudheid, luchtwegklachten
  • Bij vermoeidheid
  • Bij stress

Hoe?

  • Door verdamping in een brandertje
  • Door een spray
  • Door ermee te stomen
  • Door aromamassage
  • Door er een badolie van te maken
 
Homeopathie 

Homeopathische middelen worden gemaakt van o.a. planten, dieren of mineralen. Als er een aftreksel van een giftige plant wordt gemaakt kun je dat niet innemen vanwege de giftige eigenschappen maar als er een homeopathisch middel van wordt gemaakt wordt het aftreksel zover verdund en geschud tot deze giftige eigenschappen zijn verdwenen. Wat overblijft zijn de energetische eigenschappen van de plant die in deze vorm juist de klachten kunnen verlichten die de giftige vorm veroorzaakt: het gelijke wordt met het gelijkende genezen.

Het voordeel van homeopathie is dat het natuurlijk is, mild en dat het geen bijwerkingen heeft. Het is daarom geschikt voor iedereen. Omdat het een energetische behandelmethode is en er zo breed wordt voorgeschreven kun je je misschien voorstellen dat je de effecten van een goed passend homeopathisch middel kunt merken op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau.

Homeopathie is geen kruidengeneeskunde (fytotherapie) want bij fytotherapie zijn de fysieke eigenschappen van de plant nog steeds in het middel aanwezig en dat kan interactie met bijvoorbeeld medicatie veroorzaken, bij homeopathie kan dat niet kan gebeuren.

Vraag naar de mogelijkheden voor een behandeling  bij  InBalanz Natuurlijk Herstellen, Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Voetverzorging in Assen.  Tel: 06 41593011